Găseşte-ne în Google+

vineri, 18 iulie 2014

Slanic Prahova

Locația: Slănic 106200, România
   Cum se ajunge:
         Ploiesti- DN1A-Lipanesti-DJ217 (Manastirea Zamfira)- Gavanel- DJ102- Slanic- 45km ; 
    Statiunea Slanic este situata in judetul Prahova, la aproximativ 45 de km fata de orasul Ploiesti, face parte din multimea de statiuni balneoclimaterice de la noi din tara si este considerata un centru al sarii, datorita exploatarilor de sare de mina din Muntele de Sare, care este unic in lume.    
    Aici se afla si cea mai mare salina  din Europa, a carei eficienta a fost recunoscuta inca de acum 100 de ani. In interiorul salinei se pot urma cure pentru astmul bronsic, bronsita asmatiforma, sinuzita, afectiuni ale sistemului nervos si chiar insuficienta cardiaca.

Entry in Salt Mine Slanic, Unirea mine
     Intrarea in Salina Slanic Prahova
  Salina Slanic Prahova se afla la o altitudine de 440 de m. In interiorul ei se coboara cu liftul, iar drumul de la suprafata pana in interiorul ei se parcurge intr-un interval de 90 de secunde. 

Elevator shaft that facilitates access to the salt mine
    Putul  liftului care faciliteaza accesul in salina
     Salina are o adancime de aproximativ 200 de m si are un microclimat cu aer sarat. Suprafata ei totala este de 78.000 de m patrati, iar spatiul escavat este de 2,9 milioane de m cubi de sare. Temperatura din interiorul salinei este de 12 grade Celsius, fiind constanta pe tot parcursul anului. Presiunea atmosferica este de 730 mm coloana de mercur, iar umiditatea este cu 10 % mai redusa decat cea de la suprafata.
    Componenta aerului din mina este bogata in ioni de natriu, cu efecte ce amelioreaza bolile cailor respiratorii si ale aparatului pulmonar. Tot in salina este amenajat si un sanatoriu cu 50 de locuri, unde pot veni si se pot interna persoane care sufera de boli pulmonare. 
      Salina este un important obiectiv turistic care aduna anual mii de turisti, ce vin sa se relaxeze si pe langa beneficiile acestui tratament natural, ei vin sa admire aceasta minune a creatiei. Localitatea are un potential turistic ridicat si datorita frumusetii zonei inconjurata de dealuri si coline, paduri de stejar si livezi de pomi fructiferi.

Salt Mine Prahova trapezoidal shape
     Salina Prahova (mina Unirea ) excavata in  forma trapezoidala 
   Salina este impartita in 14 sali cu forma trapezoidala cu baza de 32 de m si inaltimea de 54 de m, fapt care confera o senzatie de imensitate. Aici gasim sculptate in sare statuile lui Traian si Decebal in sala Genezei si basoreliefurile lui Mihai Viteazul si Mihai Eminescu. In incinta salinei sunt amenajate terenuri pentru diverse sporturi cum ar fi volei, handball si fotbal, chiar si o pista de alergari. Mai dispune si de un loc special amenajat, unde se poate servi masa. Pentru cazarea pe Valea Prahovei va pun la dispozitie urmatorul link:  www.cazare10.ro
Control area of the ceiling Salt Union
  Zona de control a tavanului salinei Unirea

Salt Mine Prahova trapezoidal shape
    La promenada prin Salina Prahova

Decebal-bust sculpted in salt
    Bustul lui Decebal 

    Bustul  lui Decebal, sculptat in sare  

     Bustul lui Traian realizat dintr-un bloc de sare

    Loc de joaca pentru copii

      Loc de joaca amenajat pentru copii

Museum pieces: the locomotive and wagons used to transport salt from the mine
     Piese de muzeu : Minilocomotiva si vagonetii folositi la transportul sarii din salina

    Minimuzeul sarii

The first research laboratory background radiation belonging ultra National Authority for Scientific Research, National Institute of Physics and Nuclear Engineering Horia Hulube
    Primul Laborator de cercetari in fond de radiatii ultrascazut apartinand Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei

Furniture made ​​of salt
Mobilier construit din sare



    Sculpturi in sare, in lucru
    Tot in localitatea Slanic mai poti vizita Lacul Miresei – format  in anul 1914 prin prabusirea unei mine de sare, strandurile cu apa sarata de la Complexul Baia Baciului, Manastirea Crasna, Casa Memoriala Nicolae Iorga sau Muntele verde. Zona Slanic Prahova este ideala pentru a petrece aici o minivacanta, un sejur sau doar un weekend.

 Slanic Prahova - Salt Mountain and Lake Bride
    Slanic Prahova- Muntele de sare si Lacul Miresei

Complex Baia Baciului Slanic
   Complexul Baia Baciului din Slanic

  Tuf zeolitifer la  Slanic Prohova
    Muntele verde de origine vulcanica

    Muntele verde 

  Tuf zeolitifer

Multumesc dlui Stroe Daniel pentru ajutorul dat la realizarea acestei postari.

0 comentarii: