Găseşte-ne în Google+

duminică, 8 decembrie 2013

Cetatea Rupea (Brasov)

Locația: Rupea, România
Foto Cetatea Rupea - galerie imagini, obiectiv de vizitat in BrasovCum se ajunge:
         Sighisoara- E60 (DN13)- Vanatori- Mihai Viteazu- Rupea - 50 km
         Brasov-E60 (DN13)- Feldioara- Rupea- 65km
      La jumatatea drumului intre Brasov si Sighisoara, pe dealul Cohamului, se afla Cetatea Rupea. Atestata in documente pentru prima oara in 1324 sub denumirea Castrum Kuholm, ea a fost un loc de refugiu al sasilor rasculati impotriva Regelui Carol de Anju al Ungariei.
     Cetatea Rupea intalnita astazi este alcatuita din trei incinte. Prima incinta, Cetatea de Sus, a fost construita intre sec XII-XIV peste fundatia unei vechii cetati dacice, a urmat Cetatea de Mijloc intre sec XV si XVI si ultima incinta, Cetatea de Jos, finalizata in sec. XVII.
    
Pregatind atacul asupra Cetatii Rupea
     In anul 2013, dupa o restaurare care a durat 3 ani, cetatea a fost redata circuitului turistic. Pretul biletului de intrare este 10lei pentru adulti si 5lei pentru copii.

Cetatea Rupea(Brasov)- foto din parcarea exterioara

    Cetatea Rupea- Sub Turnul Portii
   Turnul Portii dateaza din secolul XVII. Actuala forma a acoperisului inlocuieste forma "in pupitru" pe care o avea in sec XIX. Turnul era prevazut cu un pod mobil asezat peste santul capcana (gura de lup) din exterior.

Servant Tower
Cetatea Rupea- Turnul Slujitorilor
Turnul Slujitorilor, situat in nord- vestul cetatii de jos, a fost construit la inceputul sec XVII-lea. Accesul in turn se poate face pe la parter si pe la primul nivel. 

Servants Tower
Turnul Slujitorilor, Cetatea Rupea

Rupea Castle- Bacon Tower
Turnul slaninii
Turnul slaninii (denumit si Bastionul Nou), construit pe patru niveluri in prima jumatate a sec XVII, este situat in nord-estul cetatii. El a fost folosit pentru adapostirea slaninii targovetilor.

   Cetatea de sus

Rupea Fortress
   Turnul slujitorilor, Turnul de intrare, Magazia armamentului, Turnul slaninii
   Magazia militara este o cladire anexa a Cetatii de Jos, destinata initial grajdurilor si transformata in depozit de armament. In secolul XVIII a fost largita si mai tarziu i-a fost adaugat  un etaj (1891).

Poarta Cetatii de Mijloc
Poarta a deservit cetatea in secolele XV-XVI.

Poarta Cetatii de Mijloc


The Scouts Tawer
   Turnul Cercetarilor si Capela
   Turnul Cercetasilor, amplasat pe latura vestica a cetatii, este construit odata cu incinta in secolul XV. El este dispus pe 3 nivele, prevazute pe laturile exterioare cu guri de tragere pentru arme de foc. Numele sau initial era Turnul Greavilor de la Adam Greb, jude regal in anul 1491.
   Capela este construita pe patru nivele cu acoperis tip "pupitru". Ea a fost locuinta capelanului cetatii. Functia de lacas de cult este data de doua inscriptii ,datand din 1650 si 1718, gasite in interiorul cladirii.

Ungra Tower
Cetatea Rupea- Turnul Ungrei
   Este un turn de colt al Cetatii de Mijloc, care a cunoscut mai multe reconstructii de-a lungul secolelor XV-XVII. Fundatiile intretaiate si adaugate tradeaza trecerea de la o planimetrie rectangulara la una cu muchie in ax, contemporana cu Turnul pentagonal, apoi revenirea la o forma simpla, dar mai robusta. In prezent cea mai mare parte a turnul este demolata.

Cetatea Rupea- printre zidurile cetatii de mijloc

     Cetatea Rupea- Camera Scaunului
    Camera scaunnului, construita la mijlocul secolului XV, s-a prabusit in anul 1865. Din ea se mai poate observa astazi doar peretele sudic. Constructia, dispusa pe doua nivele, era destinata functionarii administratiei Cetatii Rupea

    Orasul Rupea fotografiat din Cetatea Rupea

     Cetatea Rupea- Locuintele
    Din cele peste 100 de locuinte contruite in interiorul cetatii in perioada XVI-XVII s-au pastrat doar patru. La majoritatea locuintelor primul nivel era folosit ca atelier sau magazin iar nivelul superior ca locuinta.
   In Cetatea de Sus , Rupea

Cetatea Rupea, Casa de sus- Interiorul

Cetatea Rupea

Peste zidurile cetatii

   Turnul Pentagonal, construit in secXVI, este cel mai bine conservat turn din Cetatea Rupea. El era destinat apararii laturii nordice a cetatii. 
  Turnul Scribilor adapostea vechea poarta a Cetatii de Mijloc. Intrarea de la etaj conserva singurul ancartament gotic din lemn (secolele XV-XVI) din tot ansamblul fortificatiei.

Alte obiective de vizitat in apropiere:
- Cetatea Sighisoara (Mures)
- Castelul Sukosd Bethlen  (Racos, Brasov)
- Coloanele de bazalt ( Racos , Brasov)
- Piatra despicata (in defileu Oltului intre Racos si Augustin)--Stejarul din Mercheasa (900 ani)
- Microcanionul in bazalt de la Hoghiz
- Pestera Barlogul ursilor (din Racos, traseul marcat cu cruce albastra)
- Vulcanii Noroiosi de la Baile Homorod
- Tipia Racosului si Tipia Ormenisului
Alte obiective de vizitat in Brasov:
- Biserica Neagra si Cetatea Brasovului

0 comentarii: