Găseşte-ne în Google+

marți, 26 iunie 2012

Vestigiile rupestre de la Alunis (Buzau)

Locația: Comuna Colți, România
Vestigiile rupestre de la Alunis (Buzau)

       Localizare: Buzau, comuna Alunis
                         DN10 - Patarlagele-DC68- DC72- Colti-Alunis

     Chiliile de la Alunis (trei la numar) fac parte din grupa vestigiilor rupestre existente in Muntii Buzaului, alaturi de Agatonul Vechi si Nou, Pestera, Chilia lui Dionisie si Pestera lui Iosif, Fundatura, Piatra Ingaurita, Ghereta, Bucataria, Culmea Pietrei, Casoaia, Piatra Rotarii.
     Incaperile chiliilor au fost sapate manual in gresia calcaroasa care predomina in zona. Ele au fost realizate prin cioplirea cu unelte tip dalta. Inciziile intalnite in pereti variaza in grosime si adancime deoarece ele au fost executate pe o perioada mai mare de timp.


    Vestigii rupestre- Prima chilie- cea mai mica si cea mai noua dintre cele 3 chilii existente la Alunis are o camaruta de pana in 1.5m adancime.


     Crucea din piatra ridicata in amintirea Soldatului Stroe cazut in lupta pentru apararea patriei


      Alunis- Vestigii rupestre


      Intrarea in chilie


      Chilia cu doua incaperi- patul cioplit in piatra


      Chilia cu doua incaperi de la Alunis

      Pesterile utilizate ca si chilii, incepand cu sec. XVI-XVII, aveau pana la 2 incaperi. Cele locuite au gauri de aerisire largite spre exterior si prezinta urme de foc. Inscriptiile din interiorul acestor vestigii rupestre sunt rare, ele fiind acoperite de funingile sau de un material asemanator gletului (din pacate, mult mai dese sunt vizibile inscriptiile lasate de vizitatori).


        Alunis- inscriptiile din chilia cu doua incaperi


       Alunis- Intrarea in a treia chilie


     Covorul de frunze


     Privind pe fereatra

     Biserica cu hramul "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" de la Alunis este cea mai veche biserica (1274), in care inca se mai savarsesc sfintele slujbe. Exista o asemanare intre biserica de la Alunis si bisericutele crestine din complexul de la Basarab (Dobrogea) prin arhitectura, inscriptiile gravate in stanca, precum si prin existenta chiliilor.


      Biserica cu hramul "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" de la Alunis- Pridvorul


     Biserica de la Alunis


      Biserica de la Alunis- Naos
     Biserica este alcatuita din pridcor inchis, altar si naos , cu cupola boltita (8.8m lungime si 2.8m inaltime) rezultata prin largii si amenajari succesive. Naosul are o ferestra pentru aerisire si iluminarea stranei cantaretului.


     Biserica de la Alunis- Catapeteasma din lemn de stejat 



       Pentru a rezista mai bine umezelii icoanele bisericii sunt pictate pe tabla zincata

     Biserica de la Alunis- Icoana pictata pe tabla

    
 Biserica de la Alunis-Pronaosul


     Biserica de la Alunis- Pridvor (construit din lemn in anul 1850)





Intrarea in Muzeul Chihlimbarului
Muzeul Chihlimbarului este situat pe soseaua spre Alunis in satul Colti. Cea mai impresionata exponata  a muzeului este o bucata de chihlimbar de 1.8 kg.
 

      Casa taraneasca- construita pe fundatie din piatra de rau din chirpici, acoperis din tigla /tabla


      Curte taraneasca din Alunis- Grajdul cu faneata


      Fantana cu roata

3 comentarii:

Anonim spunea...

Este foarte frumos la Alunis. Stiti cumva daca este un traseu marcat pana la Nucu.

Ion spunea...

Noi cand am fost nu am gasit nici un traseu, dar intrebati la muzeul Chihlimbarului. Acolo gasesti un ghid, care contra unei mici taxe va poate conduce pana acolo.

Stefan spunea...

Templul fertilităţii de la Aluniş
La Aluniş, ultimele raze ale soarelui se preling la picioarele tronului cioplit în piatră şi se contopesc cu flăcările aurii care se ridică încet, încet, din vatra ale cărei pietre sunt dispuse sub forma unei imense flori tripetalate. Pe măsură ce astrul se ascunde după dealuri, flăcările vioaie proiectează pe stâncile gri-galbui ale santuarului umbre unduitoare care, rotindu-se într-un dans tot mai sălbatic, se ridică în jurul stâncii pe al cărei vârf, vulva dublă, tot mai luminată, anunţă începutul ritualului sacru.
https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/3-6-templul-fertilitatii-de-la-alunis?fbclid=IwAR21HKkXZl5O_C7U_ODUzLfccJuYWta0zXt7B3i8foYbvH28VNRGXCYAJUg