Găseşte-ne în Google+

sâmbătă, 18 februarie 2012

Manastirea Casin (Bacau)

Locația: Mănăstirea Caşin, România
Manastirea Casin (Bacau)- galerie foto, obiectiv de vizitat in Bacau
      Localizare: in comuna cu acelasi nume Manastirea Casin, judetul Bacau, la 15Km de Onesti
        Cum se ajunge: Onesti -Str. Calea Scutarului- DJ115- Casin- Manastirea Casin

      Biserica Casin, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, a fost construită in 1655 de voievodul Gheorghe Stefan, pe locul unui schit vechi. Voievodul Gheorghe Stefan a folosit la constructia bisericii aceiaşi meşteri (Isidor Pospican, Iacob Gavriloaie şi Pricope Iantine), folosiţi de către domnitorului Vasile Lupu pentru a construi Biserica Golia (1650-1653) la Iasi.   In urma marelui cutremur din 1805, fiind grav avariata, manastirea a fost reparata de egumenul grec Ierotei, iar intre 1836-1839 de egumenul Isaaia din Constantinopol.
  
      Manastirea Casin
      Planul bisericii, arhitectura fatadelor si dimensiunile sale sunt identice cu cele ale bisericii Golia din Iasi, dar cu forme simplificate. Planul exterior este rectangular, cu ziduri înalte, cu acoperisul  străjuit de  trei turle. Accesul in pridvorul bisericii se realizeaza prin usa laterala din partea sudica.

   Un zid de piatra cu turnuri inconjoara Manastirea Casin, dand acesteia aspectul unei cetati fortificate.

       Zidurile manastirii Casin si Turnul clopotniţă
   
      Manastirea Casin- Turnul clopotniţă

      
      Comuna Manastirea Casin mai pastraza inca dovezile mesterilor tamplari care au trait in aceata zona. Nu se poate sa treceti prin sat fara sa admirati portile de la curtile satenilor. 
     Poarta taranesca1
    Poarta taranesca2


        Drumul spre Manastirea Casin pe DJ115

         Drumul spre Manastirea Casin pe DJ115
       La Mânăstirea Caşin s-a facut traducerea din limba greacă a ,,Istoriilor’’- lui Herodot, iar în comuna Branistea, judetul Galati, a fost găsit un exemplar din,,Cazania’’- lui Varlaam cu insemnarea ca apartinea bibliotecii Manastirii Casin. Se pare că biblioteca a avut în patrimoniu opere ale unor clasici greci şi latini ca: Aristofan, Aristotel, Herodot, Homer, Platon sau Cicero, Horatiu, Vergiliu, si se zice că aici ar fi functionat o tiparnita.
      Între anii 1820-1830 cei mai cunoscuţi stareti Ierotei şi Isaia Tarigradeanu, au început reparatiile la sfantul lacas. In timpul lucrarilor s-a acoperit mormantul Domnitorului Gheorghe Stefan (1653-1658) si modificat inscriptia anulând numele lui Gheorghe Stefan cu scopul de-a fi ei considerati ctitori manastirii. Istoria n-a putut fi inselata, minciuna aflandu-se din cronici, dar si din inscriptia de deasupra usii.
       In anul 1965 a fost gasita in arhiva bisericii o baladă istorică intitulata ,,Moartea lui Grigore Ghica’’, scrisa în limba slavona, nesemnata, alcatuita probabil de catre unul dintre calugari sub impresia uciderii acestui domnitor de catre turci.
       Intre anii 1865-1921 în incinta mănăstirii a funcţionat scoala primara, primii dascali fiind preotii.

Siteul oficial al manastirii - manastireacasin.ro



2 comentarii:

Anonim spunea...

“Calatoriile te fac sa devii modest, deoarece vezi ce loc mic ocupi in aceasta lume” – Gustave Flaubert

Anonim spunea...

Faina tare mc