Găseşte-ne în Google+

sâmbătă, 18 februarie 2012

Manastirea Casin (Bacau)

Locația: Mănăstirea Caşin, România
Manastirea Casin (Bacau)- galerie foto, obiectiv de vizitat in Bacau
      Localizare: in comuna cu acelasi nume Manastirea Casin, judetul Bacau, la 15Km de Onesti
        Cum se ajunge: Onesti -Str. Calea Scutarului- DJ115- Casin- Manastirea Casin

      Biserica Casin, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, a fost construită in 1655 de voievodul Gheorghe Stefan, pe locul unui schit vechi. Voievodul Gheorghe Stefan a folosit la constructia bisericii aceiaşi meşteri (Isidor Pospican, Iacob Gavriloaie şi Pricope Iantine), folosiţi de către domnitorului Vasile Lupu pentru a construi Biserica Golia (1650-1653) la Iasi.   In urma marelui cutremur din 1805, fiind grav avariata, manastirea a fost reparata de egumenul grec Ierotei, iar intre 1836-1839 de egumenul Isaaia din Constantinopol.
  
      Manastirea Casin
      Planul bisericii, arhitectura fatadelor si dimensiunile sale sunt identice cu cele ale bisericii Golia din Iasi, dar cu forme simplificate. Planul exterior este rectangular, cu ziduri înalte, cu acoperisul  străjuit de  trei turle. Accesul in pridvorul bisericii se realizeaza prin usa laterala din partea sudica.

   Un zid de piatra cu turnuri inconjoara Manastirea Casin, dand acesteia aspectul unei cetati fortificate.

       Zidurile manastirii Casin si Turnul clopotniţă
   
      Manastirea Casin- Turnul clopotniţă

      
      Comuna Manastirea Casin mai pastraza inca dovezile mesterilor tamplari care au trait in aceata zona. Nu se poate sa treceti prin sat fara sa admirati portile de la curtile satenilor. 
     Poarta taranesca1
    Poarta taranesca2


        Drumul spre Manastirea Casin pe DJ115

         Drumul spre Manastirea Casin pe DJ115
       La Mânăstirea Caşin s-a facut traducerea din limba greacă a ,,Istoriilor’’- lui Herodot, iar în comuna Branistea, judetul Galati, a fost găsit un exemplar din,,Cazania’’- lui Varlaam cu insemnarea ca apartinea bibliotecii Manastirii Casin. Se pare că biblioteca a avut în patrimoniu opere ale unor clasici greci şi latini ca: Aristofan, Aristotel, Herodot, Homer, Platon sau Cicero, Horatiu, Vergiliu, si se zice că aici ar fi functionat o tiparnita.
      Între anii 1820-1830 cei mai cunoscuţi stareti Ierotei şi Isaia Tarigradeanu, au început reparatiile la sfantul lacas. In timpul lucrarilor s-a acoperit mormantul Domnitorului Gheorghe Stefan (1653-1658) si modificat inscriptia anulând numele lui Gheorghe Stefan cu scopul de-a fi ei considerati ctitori manastirii. Istoria n-a putut fi inselata, minciuna aflandu-se din cronici, dar si din inscriptia de deasupra usii.
       In anul 1965 a fost gasita in arhiva bisericii o baladă istorică intitulata ,,Moartea lui Grigore Ghica’’, scrisa în limba slavona, nesemnata, alcatuita probabil de catre unul dintre calugari sub impresia uciderii acestui domnitor de catre turci.
       Intre anii 1865-1921 în incinta mănăstirii a funcţionat scoala primara, primii dascali fiind preotii.

Siteul oficial al manastirii - manastireacasin.ro



joi, 9 februarie 2012

Castelul Brukenthal si Castelul Brancovenesc (Brasov)

Locația: Sâmbăta de Jos, România
Castelul Brukenthal si Castelul Brancovenesc (Brasov)
    Localizare : in judetul Brasov, comuna Voila, sat Sambata de Sus si Sambta de Jos
 
    E68 sau DN1(Brasov- Sibiu)- Sambata de Jos - DJ105B- Castelul Brukenthal - Sambata de Sus- Castelul Brancovenesc
     Eram pe DN1 (veneam de la Sibiu, inspre Brasov), cand in Sambata de Jos am intalnit indicatorul spre Castelul Brukenthal. Curios, m-am abatut din drum cu scopul de a vizita castelul. Dar... am fost foarte dezamagit cand am ajuns la destinatie! La sosea am gasit doua indicatoare unul pentru Castelul Brukenthal si celalalt pentru Herghelia de la Sambata de Jos.

 Indicatoare pe DJ105B -la intrarea


     Castelul Brukenthal - ascuns privirii turistilor


     Castelul Brukenthal a fost construit în stil baroc între anii 1750-1760, în timpul împărătesei Măria Tereza. Castelul a  intrat în patrimoniul Romsilva în anul 2002. Cum Romsilva nu are bani pentru intretinerea sau restaurarea lui, acesta a ajuns o ruina! 
      Interesant este ca pe terenul care a apartinut castelului, se afla acum Herghelia de la Sambata. Am aflat ca este singura herghelie din România cu o vechime de un secol care creste rasa pur sânge de cai Lipitani.  

     Castelul Brukenthal - vazut de la sosea
      Lipitanul naravas - a fost si singurul cal pe care l-am vazut (poate am ajuns la ora la care toti caii si ingrijitorii erau la grajduri)

     Daca continuati calatoria spre Sambata de sus, gasiti si "Castelul Brancovenesc". Aici o sa aveti alta surpriza: castelul a fost concesionat, prin hotă­rârea Primă­ria Comunei Sâmbăta de Sus nr. 28 din iunie 2006, firmei „Carmolimp” din satul Ucea de Jos, care doreşte renovarea si transformarea intr-un hotel de patru stele. 
      

     Castelul Brancovenesc - in curs de renovare. Sa speram ca in viitor vom avea si posibilitatea de al vizita.   
    Castelul Brancovenesc ne-a fost lasat de domnitorul Tarii Romanesti (1688-1714) Constantin Brancoveanu, cel supranumit de otomani Altân Bey (printul de aur). Din testamentul Banului Grigore Brancoveanu aflam ca ansamblul de la Sambata era compus din castel, cladiri ale administratorului, o fabrica de coniac, doua mori si gradini.

      Ruinele zidului ce inconjura candva Castelul Brancovinesc

     Portita din zid

Mânastirea Brâncoveanu (Braşov)

Locația: Stațiunea Climaterică Sâmbăta, România
Mânastirea Brâncoveanu (Braşov)
      Localizare : in judetul Brasov, comuna Voila, sat Sambata de Sus.
        DN1 - Sambata de Jos - DJ105B- Sambata de Sus - Manastirea Brancoveanu (15km)
      Manastirea Brâncoveanu din Sambata de Sus a fost ctitorita in anul 1696 de Constantin Brancoveanu, asezamantul fiind de-a lungul existentei sale un centru de spiritualitate si cultura pentru populatia romaneasca din Tara Fagarasului. In secolele urmatoare biserica va deveni un model imitat de numeroase edificii religioase ortodoxe din Tara Barsei, valea Tarnavei Mari si zona Sibiului, in timp ce frescele, tipariturile si icoanele daruite de ctitor vor contribui in mod decisiv la raspandirea stilului brancovenesc in Transilvania.


   Manastirea Brâncoveanu din Sambata de Sus
 

  Poartă sculptată în lemn de stejar 1977


      Vedere spre clopotnita de la intrare


   

      In curtea manastirii (clopotnita, latura nordica)
 


 
   Tavanul clopotnitei de la intrare




     

      Pe arcada portii de la intrare sunt pictati stareţii care au slujit mănăstirea de la protosinghelul Arsenie Boca între 1939-1945 la arhimandriţii Serafim Popescu (1945-1955), Ioan Dinu (1955-1971), Vieniamin Tohăneanu (1971-1993), Irineu Duvlea (1993-2000).
   
     Biserica manastirii Brancoveanu
   Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului", a fost construita pe locul unui schit, mentionat documentar in anul 1656 ca fiind pe mosia Sambata de Sus ce apartinea bunicului domnitorului, vornicul Preda Brancoveanu. Intre 1766-1767 biserica a fost pictata de zugravii lonascu si Pana. In 1785 manastirea a fost desfiintata prin ordin imparatesc, cazand mai apoi in ruina. 
      Biserica manastirii Brancoveanu


     Biserica are un plan triconc (plan de biserică înscriind trei abside opuse intrării, racordate între ele prin intermediul unui dreptunghi) cu abside semicirculare la interior si poligonale la exterior, turla pe naos si un decor al fatadelor caracteristic arhitecturii de la sud de Carpati. Pridvorul de pe latura de vest, cu arcade pe coloane din piatra e fost adaugat intre anii 1926-1936, cand biserica si clopotnita au lost restaurate la inijiativa mitropolitului Nicolas Balan.


      Chiliile

    Latura de sud a manastirii cuprinde, la parter, o trapeză încăpătoare, bucătăria şi chiliile, la etaj, casa brâncovenească, o mare bibliotecă cu peste 75.000 de volume de carte veche şi periodice, un arhondaric. La mansardă gasim muzeul mănăstirii cu icoane vechi pe sticlă şi lemn obiecte de patrimoniu colecţionate de Î.P.S. Antonie Plămădeală. 


  Foisor din lemn

      Foisor sculptat in lemn de stejar (loc de inchinaciune aflat la est)


   Mormantul simbolic al domnitorului Constantin Brâncoveanu se afla pe latura vestica, alaturi  de locurile de veci ale ultimilor mitropoliti ai Transilvanei.


     Paraclisul  (se afla in latura nordica la etajul I) 


 Catapeteasma (1871), aflata in magazinul de suveniruri, a apartinut Bisericii parohiale din Seica Mica, judetul Sibiu.



 Academia Sâmbata- ofera 130 de locuri cazare la manastire in 70 de camere
 ( academiasambata.ro)


Manastirea Brancoveanu se afla pe Lista Monumentelor Istorice 2004, cod BV-ll-a-A-11812 


vineri, 3 februarie 2012

Pictor, in Braila

Locația: Brăila, România
Pictor, in Braila
       Luna aceasta am intalnit in Braila un tanar artist, V. Brancoveanu. Dupa o scurta discutie cu acesta, am reusit sa-i obtin acceptul de-a posta o parte din lucrari. Va las pe voi sa apreciati cat de talentat este.
    
      W. Smith

      Ian Mckellen
     Daca doriti si dumneavoastra un portret in carbune, pastel sau ulei puteti lasa o adresa de mail sau un numar de telefon si va pun in legatura cu el. Preturile sunt foarte mici, variaza in functie de dimensiunea lucrarii sau de materialele folosite.

      Jonny Depp

        Liv Tyler
      Portret de copil




miercuri, 1 februarie 2012

Salina Trotus (Targu Ocna)

Locația: Târgu Ocna, România
Salina Trotus (Targu Ocna)

       Localizare: in judetul Bacau, la nord de orasul Targu Ocna (1.5 km de Primaria orasului).
                          Onesti - DN12A - Targu Ocna.

     Mina Trotuş (Salina Targu Ocna) a fost deschisa pentru extractia sarii in anul 1970, al doi ani dupa inchiderea fostelor mine Moldova Noua si Moldova Veche. Aici la nivelul IX al minei, singurul nivel unde este permis accesului turistilor, este amenajata baza de tratament. Situata la adancimea de 240m si la 138m deasupra nivelului marii,  salina este cautata de bolnavii cu afectiuni pulmonare (astm si bronşită cronică) pentru tratament.

       
      Intrarea in Salina Trotuş
     Accesul la baza de tratement se face cu microbuze, distanta fata de punctul de intrare fiind de 3.1 Km. Va recomand sa va imbracati cu haine groase, deoarece temperatura in salina este de 12ºC indiferent de anotimp.



     Intrarea in fostele mine Moldova Noua si Moldova Veche - a fost inaugurata in 1891 de Regele Carol I si inchisa in anul 1968.


      Culoarele in forma de "clopot" cu inaltimea de 8m.


      Salina Targu Ocna
     Biserica Sfanta Varvara (ocrotitoarea minerilor) este singura biserica din Europa, construita in totalitate din sare, aflata la o adincime de 240m.


       Intrarea in biserica Sf. Varvara



      Salina Trotus -Biserica Sfanta Varvara, Catapeteasma


      Salina Trotus -Biserica Sfanta Varvara, Catapeteasma


      Salina Trotus -Biserica Sfanta Varvara

      Catapeteasma


      Scaunul arhieresc- construit din sare




      Mina Trotus -Biserica Sf. Varvara



      In salina mai puteti gasi :
  • teren de fotbal- handbal, de baschet si mese de tenis;
  • locuri de joaca pentru copii: tobogane, leagane şi balansoare ;
  • un chiosc alimentar;
  • un muzeu al sarii;

      Mina Targu Ocna- masa de tenis


     Salina Trotus- Spatiu destinat copiilor, amenajat cu leagan şi balansoar


     Salina Trotus- Muzeul sarii


     Salina Targu Ocna - Coltul Piticilor


     Salina Trotus - Locomotiva folosita la transportul vagonetelor cu sare




 Sarea'n alb si negru
Extractia sarii se face prin perforare si impuscare iar transportul la suprafata cu autobasculante si cu benzi transportoare.


      Cascada artificiala


      Mina Targu Ocna- Cladirile anexe


      Salina Targu Ocna - Silozurile cu sare